Skapa ett snyggt stilleben

Ett mycket vanligt misstag när det kommer till inredning och dekorationer är att man är för ambitiös, speciellt med dekorationerna. Man pyntar sitt hem med mängder av ljuslyktor, kandelabrar, tavlor, växter och diverse statyer eller prydnader. Ett överdekorerat hem kan snabbt se stökigt och rörigt ut och det är betydligt bättre att välja ut några få dekorationer som man tycker väldigt mycket om och använda dessa för att skapa ett snyggt stilleben.

Enkelt förklarat kan man säga att ett stilleben är en samling av olika föremål och prydnader. De absolut snyggaste stilleben är de där man har använt sig av föremål som i vanliga fall kanske inte går hand i hand och lyckats få dessa att smälta samman. Ett stilleben ger hemmet en helhetskänsla och får dessutom din inredning att se väldigt välplanerad ut.

Vilka föremål som man väljer att använda sig av är mycket individuellt, men det finns fyra grundregler som man bör använda sig av när man är igång och bygger. Dessa fyra regler är höjd, färg, form och material och det är viktigt att man får med alla delar för att stillebenet ska se levande ut och ha en bra balans.

1. Färg – Försök hålla dig till en och samma färgskala på de föremål du vill använda sig av. Dock är det bra om man även vågar ta ut svängarna och bryta av med någon enstaka kulör, t.ex. ett stilleben i färgen silver med inslag av gröna toner.

2. Form – För att göra ditt stilleben mer unikt är det bra att variera formerna på föremålen. Använder du många kantiga föremål kan det vara snyggt att bryta av med t.ex. en rund vas eller skål.

3. Höjd – Genom att variera höjden på föremålen får ditt stilleben mer liv. Använd dig av ljusstakar, vaser eller annat som höjer upp.

4. Material – Variera gärna materialen, men inte för mycket. Skapar du ett stilleben i lera kan du bryta av med t.ex. föremål i trä.

About The Author

Related Posts